Blogindlæg

Sommerfuglen

Sommerfuglen er en magisk lille skabning, genstand for megen symbolik og ikke mindst fascination. De fleste forbinder sommerfuglen med kærlighed, glæde og lethed i livet. Bjørn Tidmand sang om den lille sommerfugl, mens H.C. Andersen skrev eventyret Sommerfuglen. I græsk mytologi er sommerfuglen symbolet for sjælen og psyken. De fleste kender da også talemåden ”at have sommerfugle i maven” som udtryk for at være spændt og nervøs. Forvandlingen fra larve over puppe til sommerfugl er for andre symbol på liv, død og opstandelse. Jeg har hørt, at nogle sommerfugle flyver langt sydpå for vinteren for at sikre artens overlevelse. Man tror ikke, at de kan klare flyveturen, fordi de er så følsomme og skrøbelige. Men alligevel kan de flyve mange tusinde kilometer. Det er da ret utroligt.

Modstand kan udvikle

Måske kender du anekdoten om manden og sommerfuglepuppen? Den kommer her: En mand fandt en sommerfuglepuppe. Han sad og iagttog puppen i mange timer, da han så en lille åbning. Sommerfuglen kæmpede for at få sin krop gennem det lille hul. Det så ud, som om den til sidst holdt op med at gøre fremskridt, som om den var kommet så langt den kunne, og ikke kunne komme længere. Så besluttede manden at hjælpe sommerfuglen. Han tog en saks og skar puppen op. Nu kom sommerfuglen let ud. Men den havde en alt for stor opsvulmet krop og små sammenfoldede vinger. Manden blev ved med at se på sommerfuglen og håbede at den ville folde sine vinger ud, så de kunne støtte dens krop, og at kroppen ville blive normal. Ingen af delene skete. Den blev aldrig i stand til at flyve frit. I sin venlighed og iver for at hjælpe, havde manden ikke forstået, at den snævre puppe og den kamp som kræves for at sommerfuglen kan gå fra hjælpeløs larve til smuk sommerfugl, har en mening. At kæmpe sig igennem den lille åbning er naturens måde at klemme væsken ud af sommerfuglens krop og ind til dens vinger på, så den bliver parat til at flyve, så snart den har fået friheden. Sommerfuglen har brug for kamp for at styrke sine vinger!

Der findes ikke et quick-fix

Hvad kan vi udlede heraf? At vi af og til er nødt til at kæmpe og gøre en anstrengende indsats for det, vi har brug for. Hvis vi fik lov til at gå igennem livet helt uden hindringer, ville vi blive ”forkrøblede” og hjælpeløse. Vi ville ikke blive så stærke eller udviklede, som det er muligt. Måske heraf kommer ordsproget intet er så skidt, at det ikke er godt for noget? eller intet tabt, intet vundet? Krisepsykologien påpeger, at enhver krise rummer mulighed for personlig udvikling og vækst. Omvendt riskerer vi ved for megen modgang i livet at pådrage os blivende sår på sjælen. Der er situationer i livet, hvor vi ikke kan forlige os med det, der er sket. Men uanset hvor man står, om man er i dyb krise, sorgfuld, stresset eller angst, er pointen, at man ikke vil kunne heles med et snuptag eller med et enkelt redskab, som med saksen i anekdoten om sommerfuglen. En anden pointe er, at frisættelse og virkelig lykke ofte hviler på sin kontrast såsom smerte, lidelse og modgang. Det kræver overvindelse at forlade sig på, at nuet - og det der sker lige nu - er vigtigt og meningsfuldt; lige som sommerfuglens forvandling. At det som er lige nu er værdifuldt, alene fordi det er.

Med ønsket om et sundt, nærværende og glædesfyldt nytår,

Kærlig hilsen Lone

Lone Skov Andersen, psykolog. Silkeborg d. 5. marts 2019.

Jeg er medlem af Dansk Psykolog Forening

Psykolognaevnet